Христос Воскресе! На Велика събота ни напусна нашата любима майка, сестра

...
Христос Воскресе! На Велика събота ни напусна нашата любима майка, сестра
Коментари Харесай

Жената на проф. Драгомир Драганов го последва в отвъдното

" Христос Воскресе! На Велика събота ни напусна нашата обичана майка, сестра и баба Марияна Алтъкова! Поклонението в нейна чест ще бъде осъществено на 11.05 от 14:00 часа в храм Свети Седмочисленици. От фамилията ".

Съобщение с този текст малко след 22 часа получиха на 7 май другари от клиент с име " Тайра " - по този начин брачната половинка на учения и политик Драгомир Драганов,бе записала себе си във вайбър през последните години.

Марияна Алтъкова беше неразделна с професора по нова и модерна история в Софийския университет. Роденият през 1948 година плевенчанин бе измежду най-цветните български политици, появили се при започване на дългия преход.

Съпругът професор влезе в политиката като ляв народен представител във Великото национално заседание, само че обкръжението на семейство Драганови не се подчиняваше на строгите партийни линии.

В двора им в Бояна, през днешния ден обграден от скъпи парцели, се събираха от Стефан Данаилов и жена му Мария, Соломон Паси, Максим Минчев, Петър Берон, Петър Дертлиев, Георги Пирински. И Желю Желев, с който Драго спореше, само че и надълбоко почиташе.



Професорът си отиде преди пет години

Драганов първи извади стенограмата, която потвърди, че Тодор Живков е желал България да стане 16-та република на Съюз на съветските социалистически републики. Напусна Българска социалистическа партия и реши, че силата на лявото ще е в новата Левица, само че осъзна, че и това не е точната посока.

Точно преди 10 години Марияна написа книга - прочувствен пътепис за Китай, до момента в който търсеше там лекуване за член на своето семейство  -  " 101 ТЕМИ ЗА КИТАЙ, ВИДЕНИ ОТ МОЯ ПРОЗОРЕЦ ".

И Марияна, и Драго си потеглиха от този свят на огромни празници - той в съня си преди Нова година на 30 декември 2019 година, а тя 5 години след него на Велика събота.

Съболезнования на двете деца на Марияна - Яна и Ясен и всички близки на фамилията!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР